Sokan bátorkodnak az otthoni hajfestés nehézségeivel szembeszállni. Főleg az utóbbi évek hozott ebben változást, hiszen sokáig alig lehetett fodrászhoz jutni, aztán az embereknek más miatt nem volt lehetősége. Az otthoni hajfestés viszont csak látszólag könnyű, de azért adunk pár tippet, mire figyeljen az, aki mégse szeretné fodrászra bízni a hajfestést.

1. Igazodjunk el a számok és elnevezések között

A legtöbb hajfesték elnevezése sokszor már utal arra a színre, amit a hivatalos számozás is jelent. Az otthoni hajfestésnél ez elengedhetetlen, mármint a tudás, hogy milyen színt is szeretnénk elérni. Mert ugye egy fodrász egyből tudja, ha körbeírjuk, esetleg fotón mutatjuk a kívánt színt. 

A hajfestéken feltüntetett szám első jegye a színmélységet jelöli, ahol az 1-es a fekete, a 10-es pedig a szőke. A második szám pedig az árnyalatot adja meg, ahol a 0 a természetes, a 6-os a vörös.  Szokott lenni egy harmadik szám is, amely azt jelenti, milyen árnyalatot adtak még hozzá. Aki otthoni hajfestésre szánja el magát, jó, ha ezekkel tisztában van. És még egy tipp: ne azt a színt várjuk, ami fotón szerepel!

2. Mennyi festék kell az otthoni hajfestéshez?

A fodrásznál mindig nagy kiszerelésű anyagokból kis tálban kavarják ki a festéket, pontosan kimérve, vagy csak szemrevételezve az arányokat. Mi ezt otthon nem tudjuk megtenni, de így az otthoni hajfestés alapja, hogy legyen otthon legalább 2 doboz - egyforma színű - festék. Ha legalább vállig ér a hajunk, akkor alap is, hogy toboz van, ha rövidebb, akkor pedig jó a biztonság. 

3. Nem mindegy, miben kezdesz neki!

Mindenképp be kell szerezned egy olyan tálat, ami nem fém. Lehetőleg műanyag vagy üveg legyen. A fém ugyanis reakcióba lép a festékkel, így elszíneződhet a festék, így a hajad is. 


4. Te tudod, milyen a hajad?

Az, hogy milyen lesz a végeredmény, hajunk szerkezetétől és tulajdonságaitól is függ. A hullámos vagy göndör haj - az egyenessel szemben - jobban szívja a festéket. Emiatt a színe is másabb lesz. Ezért válassz a hajadnak megfelelő árny

5. Ügyelj a technikára

Az otthoni hajfestés egyik buktatója, hogy a nem megfelelő technika miatt foltos lesz a haj.  Hogy ezt megússzuk, fogadd meg az alábbi tanácsot: hozz létre egy középső, a fej hátsó részéig futó részt, majd oszd fel a hajad négy részre. Kettőt előre, kettőt hátra igazíts. Így biztosan nem marad ki rész a festésből.

6. Ne csak utána használj sampont

Fodrásztól származó trükk, hogy ha a teljes festést akarunk, de a hajvégeink nagyon szárazak, töredezettek, akkor ne szárítsuk pluszba a festékkel. Ezért a festék felhelyezésénél hagyjuk ki a hajvégeket, majd a lemosás előtt pár perccel egy kis megmaradt festékhez adj 2 csepp sampont, és vidd fel a hajvégeidre. Bár a színe nem lesz annyira intenzív, mint a többi, frissen festett résznél, legalább megóvod a hajad a további roncsolódástól.

7. Egy kis víz a vége előtt

Kevésbé ismert tipp, hogy ha öblítés előtt egy kevés vizet spriccelsz a hajadra és azt jól összemasszírozod, akkor a feloldódott festék olyan helyekre is elér, ahova lehet, hogy addig nem sikerült. Ne közvetlen mosás előtt tegyük, hogy legyen még ideje dolgozni a festéknek.

8. Ápold festés után is

A hajfestés komolyan igénybe veszi a hajat, ezért fontos, hogy kifejezetten festett hajra szánt termékeket használj. Kondicionáló, balzsam és sampon is kell az otthoni hajfestés után, ne hanyagold el!

Hogy hogyan is néz ki ez a gyakorlatban? Íme egy kis videós segítség az otthoni hajfestéshez!

Ezért fontos, hogy testünk megfelelő tápanyag és vitaminszinttel rendelkezzen. Természetes vitamintartalma, antioxidáns hatása miatt a Catalase kapszula nem csak a hajunkra, de az egész szervezetünkre pozitívan hat.